Specialiteiten van Friesland. De bewoners van het land voeden zich vroeger over het algemeen met zwaar en degelijk voedsel, als: grauwe, groene en witte erwten en paardenbonen, waarvan evenwel het gebruik zeer is afgenomen; aardappelen, boekweitegort en anders gort- en boekweitmeel, maar zelden tarwemeel. Van het eerste bakt men koeken, alsmede een spijs, welke bekend is onder den naam van Potstro, dat is te zeggen: een pap van meel en melk, die men zoo lang roert, dat ze een meer vaste massa wordt. (rond 1800) Nu nog hebben de Friezen hun eigen producten.
-Cranberry- (Cranberry’s van Terschelling)
-Friese gele woudboon- (Wâldbeantsjes)
-Friese droge worst- (droge worst van Steneker)
-Friese voorgerechten- (Lekker Frysk)
-Friese hoofdgerechten- (Lekker Frysk)
-Friese nagerechten- (Lekker Frysk)
-Beerenburg- (Weduwe Joustra uit Sneek)
-Fryske whisky- (Us Heit Distillery Bolsward)
-Us Heit Bier- (Bierbrouwerij Us Heit Bolsward)
-Dokkumer koffie- (Een koffie met Berenburger )
-Fryske dúmkes- (zoete koekjes uit de oven)
-Kruidkoek- (Wieger Ketelapper)
-Suikerbrood- (Fryske Sûkerbôle)
-Oranjekoek- (Fryske Oranjekoeke)
-Piter Wilkens- (de stim fan Fryslân)
-Syb van der Ploeg- (Dreamflecht yn de tiid)
-Nynke Laverman- (Friese levensliederen)
-Tim Douwsma- (Dutch Hot Guy in Grease)
-Skutsjesilen- (Sintrale Kommisje Skûtsjesilen)
-Het Friese paard- (KFPS stamboek)
-Fierljeppe- (It Heidenskip)
-De Roodbonte Friese koe - (Winsum)