Oude kaarten van Friesland


Friesland in beeld gebracht door de jaren heen. De kaarten van Friesland laten een beeld zien over de provincie. Aan het begin van de Middeleeuwen strekte Friesland zich uit van het Zwin, bij de Belgische grens aan de kust, tot aan de rivier Wezer in Duitsland.

 

 

Bevriende sites: Kadaster van Friesland   Friesland op de kaart

Oude kaarten van Friesland, waar ruimte en rust nog gewoon is. Beleef Friesland

Jacob van Deventer 1550

Jacob van Deventer 1550 Over Jacob van Deventer zijn bijzonder weinig biografische gegevens bekend. Hij dook in de bronnen op toen hij zich op 24 april 1520 als Jacobus de Daventria inschreef aan de Leuvense universiteit.

Spiegel der Zeevaerdt 1585

Spiegel der Zeevaerdt. Lucas Janszoon Waghenaer werd geboren rond 1533/1534 te Enkhuizen en overleed in zijn geboorteplaats in 1605 of 1606. Hij was een Noord-Nederlands stuurman en werd beroemd als cartograaf. Hij heeft verschillende zeekaarten en zeemansgidsen gemaakt en samengewerkt met zijn beroemde stadsgenoot Jan Huygen van Linschoten.

Spieghel der Werelt 1598

Nieuw Nederlandtsch Caertboeck 1625

De vroege Noord-Nederlandse kartografie tussen 1590 en het begin van de 17e eeuw, was min of meer een Vlaamse familie-aangelegenheid. De meest toonaangevende kartografen Hondius, Kaerius, Goos en Bertius waren allen familie van elkaar en hun aller vlucht naar Amsterdam zal zeker niet zonder overleg hebben plaatsgevonden. Goos was de zoon van een Antwerpse diamentslijper en een neef van Kaerius en Hondius. Hij stelde dit atlasje van de Zeventien Provincien in 1616 samen en gaf het onder zijn eigen naam uit. Negen jaar later herdrukte Janssonius zonder verder begeleidende tekst, maar op de titelpagina is de datum van de eerste editie 1616 nog te zien. Grafisch is dit het mooiste atlasje van de Nederlanden ooit gemaakt 

Atlas Novus 1645 

De Atlas Maior of Grooten Atlas is een omvangrijk samengestelde wereldatlas van de hand van Willem Blaeu, samengesteld door zijn zoon Joan Blaeu. De atlas begon onder de titel Atlas Novus in 1635, een uitgave in twee delen. Deze werd in 1662 onder de titel Atlas Maior opnieuw uitgeven, maar dan in elf delen in Latijn, en bevatte 594 kaarten.Ook in Tresoar te Leeuwarden is een exemplaar te bezichtigen

Vyerighe Colom 1696 

Jacob Aertsz Colom was een drukker en boekverkoper die het rond 1635 aandurfde om het monopolie op cartografisch gebied van Blaeu te doorbreken met zijn uitgave van de Vyerighe Colom. Colom paste zijn uitgaves van deze atlas aan aan de vraag van de markt, waardoor zijn kaarten al snel populairder werden bij het "gewone volk" dan die van Blaeu Colom's atlas bleef, ondanks verwoede pogingen van Blaeu, veel gebruikt in de zeevaart en is uitgegeven in grote aantallen. Na de dood van Jacob Aertsz Colom in 1673 kwamen zijn gravures op de vrije markt

7 Provinciën 1773 

De Vereenigde Nederlanden of Zeven Vrye Provincien van Jan Christiaan Sepp uitgegeven in 1773.

Koninkrijk der Nederlanden 1850 

Nederland is een land dat deel uitmaakt van het Koninkrijk der Nederlanden.[8] Het wordt in het westen en noorden begrensd door de Noordzee, langs de oostgrens door Duitsland en in het zuiden door België. De hoofdstad van Nederland is Amsterdam, de regeringszetel is Den Haag. De Caribische eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba maken als bijzondere gemeenten deel uit van het land.

Kuyper Behrns Friesland 1860 

King Atlas 1950

King atlas Nederland voor school en toerisme. Ruim veertig jaar geleden, in 1936, verscheen de eerste KING-atlas van Nederland. Sindsdien volgden diverse herdrukken. Nico de Vries. Met KING breekt Nico definitief door dankzij KING-atlas uit 1936, waarvoor broer Gerben het idee en de kaarten heeft geleverd. De atlas, een cahier feitelijk, is te verkrijgen voor een extra kwartje bij de aankoop van een rolletje King (pepermunt). Omdat bestaande atlassen een veelvoud hiervan kosten en routekaarten nog nauwelijks voorhanden zijn, vindt de atlas gretig aftrek ook bij onderwijsinstellingen. Er zullen in zestig jaar tijd nog tien edities volgen, goed voor een totale oplage van ruim twee miljoen exemplaren.

Google maps Friesland heden